
Glutenfria raggmunkar – rätt många
Ca.800 g potatis
6-7 dl växtmjölk
3 dl havremjöl
Salt
Mycket margarin att steka i!
Tofu fejkon
200 g fast tofu
Börja med att skära upp tofun i tunna skivor och lägg dem sedan i press i en ren kökshanduk mellan två tallrikar och lägg något tungt ovanpå. Du får olika resultat beroende på hur skivorna ser ut, hur länge du låter dem ligga och hur mycket vikt du låter ligga ovanpå. När du känner dig nöjd lägger du i skivorna i marinaden och låter dem marinera så länge så möjligt. (Om du är en människa som är bra på att planera gör detta gärna dagen innan men det duger om du börjar med detta innan du gör smeten.)
Blanda mjölken, havremjölet och saltet. Snåla inte på saltet! Det behövs ganska mycket. Var inte orolig om du tycker smeten ser lös ut, havremjölet sväller och suger åt sig så det ordnar sig!
Skala och riv potatisen och blanda ner i smeten.
Grädda sedan raggisarna på lite lägre än medeltemperatur i rikligt med margarin. Det är viktigt att man låter det ta tid för raggmunkarna att bli klara så att potatisen verkligen hinner bli färdig. Det går att steka i olja med men det faktiskt inte riktigt lika gott. Detta recept ger rätt många raggmunkar och jag skulle rekommendera att du använder flera stekpannor att steka i.

När du hällt upp den sista smeten i en av stekpannorna tar du nästa lediga stekpanna och steker fejkonet på rätt hög värme i den pannan.

Servera tillsammans med fejkonet och lingonsylt. Det går förstås att hoppa fejkonet helt eller göra på något annat än tofu!
0