Något jag saknat sedan jag började med low fodmap är många köttsubstitut, dom är i regel tillverkade av antigen bönor, soja eller gluten. I början tyckte jag att man kunde ta sig runt ganska bra men efter ett par veckor börjar jag sakna färs att tex göra köttbullar, pannbiffar, tacos osv. Jag har länge tänkt försöka mig på färs gjord solrosfrön och här är ett av resultaten. Det kräver lite förberedelser men helt klart värt det!

Pannbiffar på solrosfrön
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl vatten
3 msk mixade linfrön
0,5 dl hetvatten
1- 1,5 dl havregryn (glutenfria)
2 msk glutenfri soja
2 msk potatismjöl/maizena
0,5 tsk malen muskot
Salt och peppar (gärna nymald)
Börja dagen innan (eller på morgonen om du ska laga till middagen) med att blötlägga solrosfröna i vattnet. Om du vill kan du mixa eller hacka ner solrosfröna lite så att det ser mer ut som färs, gör då det innan du blötlägger dem.
Mixa linfröna till ett fint mjöl och häll på hetvatten och låt stå några minuter.
Medans du väntar på linfröna ska stå till sig häll då av överbliven vätska som solrosfröna inte sugit upp.
Blanda sedan alla ingredienser och låt stå i 10-15 min. Sedan är det bara att forma smeten till önskad form, om du inte vill ha biffar testa att göra bollar istället! Ett tipps är att ha blöta händer medans du formar smeten.
Stek gärna med ordentligt med margarin och olja!

Servera biffarna tillsammans med koktpotatis eller potatismos, gräddsås och lingonsylt och kanske lite pressgurka om du är på humör. Recept på gräddsås finns här under.
Gräddsås
3 dl växtgrädde
Ca.25 g mjölkfritt margarin
Ca.3 msk glutenfri soja
1 msk maizena/potatismjöl
Salt och peppar
När du stekt klart biffarna börja då med gräddsåsen i samma panna. Dra ner värmen något och smält margarinet i pannan.
Blanda 1 msk av grädden och maizenan/potatismjölet i en kopp.
Blanda i resten av grädden, sojan, salt och peppar i pannan och låt puttra lite.
Ha sedan i gräddblandningen med stärkelse i pannan under omrörning och låt puttra tills du är nöjd med tjockleken på såsen.
0