Eller övernatten gröt på svenska (men det låter ju inte lika bra) är min absoluta favoritfrukost och funkar jätte bra som mellanmål med! Det fina med overnight oats är att det går att variera på så otroligt många sätt. Man kan smaksätta själva gröten på oändligt många sätt och använda sig av olika typer av topping för ytterligare mer variation! Jag brukar passa på att tillsätta lite linfröolja för att få i mig omega-3 som annars kan vara lite knepigt att få i sig som vegan.

Grundrecept overnight oats - en inte jättestor portion
Lite mer än 1 dl vätska
Lite mindre än 1 dl (glutenfria) havregryn
1-3 tsk linfröolja (går att utesluta)
eventuellt någon smaksättning
Blanda alla ingredienser låt stå i minst 30 minuter men gärna under natten, det är främst konsistensen som förändras den blir krämigare ju längre du låter den stå. Låter du gröten stå övernatten kan du med fördel ha i lite mer vätska. Toppa med det du känner för!
Tipps på olika vätskor att använda:
Vatten - supertråkigt och absolut inte det godaste men funkar med lite topping!
Växtmjölk – naturell eller smaksatt alla typer funkar, välj din favorit! Oatlys apelsin och mango dryck är super god att använda om din mage godkänner den eller en choklad dryck!
Växtghurt – naturell eller smaksatt ghurt är toppen om du vill bosta med lite mer kalorier och goda bakterier. Du kan dock behöva lite mer än det som angetts i receptet.
Tipps på smaksättningar:
Kanel
Vaniljpulver/vaniljsocker
Kardemumma
Pepparkakskryddor
Kakao
Kokosolja
Tipps på topping – använd gärna flera i kombination!
Bär – tex. Hallon, blåbär, jordgubbar eller lingon.
Banan
Apelsin
Sylt
Frön – tex chiafrön, solrosfrön, pumpafrön
valnötter
0